Zoeken in deze blog

12 januari, 2011

Something to think about

Soms vraag ik me af waarom we niet terug kunnen naar de tijd dat seks taboe was. De tijd dat er niet over gesproken mocht worden, laat staan dat het normaal was om seks te hebben. Dat ouders seks hadden, werd zelfs niet door ieder kind beseft en conceptie middelen waren nog niet uitgevonden.
Ouders hielden van elkaar en dat maakte babies. Ouders bleven van elkaar houden, zelfs als de babies groot werden. Harmonie heerste in het gezin en iedereen kende zijn plek.
Tegenwoordig is dat wel anders. Je hoort jonge kinderen de raarste taal uitslaan, sexueel getinte woorden krijgen ze al vanaf de wieg mee. Ouders hebben beangstigend vaak seks en spreken hier vaak ook openlijk over. Overspel is geen raar verschijnsel meer en scheiden daarmee ook niet.
Als we nog zouden leven in een tijd waar seks taboe is, zouden mijn ouders dan geen problemen hebben? Zouden ze dan gelukkig getrouwd zijn? Wie weet.
Soms vraag ik me af waarom we niet terug kunnen naar de tijd dat contact met de buren belangrijk was, omdat je al moeite had om contact te leggen met het volgende dorp. De tijd dat bijna iedereen aardig tegen elkaar deed, gewoon omdat er niemand anders was om mee buiten te spelen. Binnen zitten was raar en computers, wat zijn dat? Kinderen hielpen en hielden van hun ouders zonder voorwaarden en groeiden langzaam op tot volwassenen. Tot ze trouwden waren ze afhankelijk van hun ouders, daarna of de baas in het gezin of de ondergeschikte. Harmonie heerste in het gezin en iedereen kende zijn plek.
Tegenwoordig is dat wel anders. Kinderen van acht jaar lopen al rond met een telefoon, soms zelfs met een blackberry waarop ze pingen, hoewel dit laatste alleen bij rijke kleintjes voorkomt. Tieners worden erop aangekeken als ze niet via een netwerk bereikbaar zijn, ruzies ontstaan online en de hele wereld kan ervan mee genieten.
Als we weer sociaal afgesloten van de buitenwereld zouden zijn, zou de buurjongen dan mijn beste vriend zijn? Zouden we dan weer buiten op straat spelen en trouwen met iemand uit de zelfde geboortestreek? Wie weet.
Ik weet wel dat als we weer in het vroeger zouden leven, mijn moeder waarschijnlijk niet in contact was gekomen met haar minnaar. Waarschijnlijk zou hij haar dan ook niet blijven sms’en en zou zij gewoon lief doen tegen mijn vader. De buren zouden dan onze beste vrienden zijn, zelfs als we het helemaal niet met ze konden vinden. Kinderen zouden weer een gezonde blos op hun wangen krijgen door het spelen in de buitenlucht en seks was ieders eigen geheimpje. Verkrachtingen en aanrandingen zouden aanzienlijk minder zijn en school was de belevenis van de dag. Alcohol en drugs was niet de normale bezigheid van het weekend en weekend kende maar één dag, zondag. Of ik dit alles nou positief of negatief bekijk, het heeft geen zin. Alle principes van deze generatie zitten in ons systeem vast geroest en die krijg je er onmogelijk nog uit, dus wen er maar gewoon aan. Het gras lijkt altijd groener aan de overkant, maar eigenlijk is het overal de zelfde kleur en iedere tijd kent zijn eigen problemen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten